Terug Naar

De Verbindings-knopen

Standard copyrights and disclaimer.

De Schootsteek
Familie
()

Terug naar

Touwslagers Knopen Paginao De schootsteek is een verbindingsknoop. Er is een pagina over verbindingsknopeno

De schootsteek


De hier getoonde manier om de schootsteek te maken is geschikt voor het verbinden van twee touwen van gelijke dikte. Wanneer de tampen aan elkaar zouden zitten en dus een lus zouden vormen dan hadden we de paalsteek. Het is de bedoeling de eerste 'lastige stapjes' met een simpele draai van de pols te realiseren. Even oefenen dus.

De wevers_schootsteek

Wanneer er twee dunne touwtjes/garens aan elkaar geknoopt moeten worden gebruiken we wever knopen. De hier getoonde is gelijk aan de schootsteek. In glad garen is het aan te raden een overhandknoop in de eindjes te leggen. Als dat de knoop te dik maakt moet een andere weversknoop worden toegepast.

Schootsteek aan een (te) kort eindje

Met de eenvoudigste schuiflus kan je aan een eindje een schootssteek leggen. Dit vereist wel enige oefening, de kans dat je het fout insteekt is 50%. Wat bij iedere knoop geldt, geldt hier in het bijzonder: goed afwerken!.

De Lap-Knoop

De Lap-Knoop wordt wel ten onrechte de valse schootsteek genoemd. Maar valse knopen bestaan niet. De Lap knoop wordt al eeuwen door vele volken in de wereld gebruikt. Ik gebruik de naam Lap-Knoop omdat Robert Pont deze naam gebruikte bij zijn beschrijving van deze knoop. Hij vond hem in Lapland waar hij veel gebruikt wordt. Met name in leer is hij zeer bruikbaar, net zo betrouwbaar als de schootsteek, maar eenvoudiger en makkelijker weer los te maken. Dat laatste is belangrijk, vooral als je koude vingers hebt.

De Lap knoop is de knoop om een touw aan een band te zetten. Als de band erg stug is of het touw erg glad, leg dan een overhandknoopje in het eind om slip te voorkomen. Robert stelt dat het de beste oplossing voor deze situatie is die hij is tegen gekomen. Hij heeft de Lap knoop getest onder de zwaarste omstandigheden. Gedurende het trekken van verschillende zware lasten, telkens met de zelfde tape en het zelfde touw. In regen, zon, sneeuw, gedurende vele maanden. De knoop gaf geen krimp.

Als de Lap Knoop al de knoop is om aan een touw aan een band te leggen dan is hij zeker ook de knoop om met een touw een lus aan een band te zetten. Even oefenen en je hebt er echt plezier van.

Wel eens een slip-knoop nodig gehad die stevig houdt en toch direct los schiet als je de lus lostrekt? De slip-Lap Knoop is je knoop. Probeer het eens. Je zult verbaasd zijn over het effect. Zelf kwam ik deze knoop tegen bij iemand die worstjes aan een lijn hing. Hij kneep een lusje in de lijn en schoof het touwtje van de worst erover tot een slip-Lap-Knoop. Als hij een worstje eraf wilde halen trok hij aan het eindje. Geen knijpers, geen andere hulpmiddelen.

oDe Schootsteek is een verbindingsknoop. Er is een pagina overVerbindingsknopeno

Commentaar, suggesties, maakt niet uit, mail me: question@realknots.com
Alle knoop-site gerelateerde mail en vragen worden gratis beantwoord.

Omdat dit een niet commerciėle site is kan en wil ik geen junk-mail of "spam" behandelen. Daarom behoud ik mij het recht voor om voor niet persoonlijke mail, bulk-mail en andere reclame uitingen f250,- afhandelings-kosten PER mail in rekening te brengen.

Terug naar

Touwslagers Knopen Pagina

TDeze pagina wordt "geponsort"door The Digital city
Standard copyrights and disclaimer.

Terug naar

De Verbindingskopen